Bil (B)

Grundkrav personbil

B-körkort avser körkort för vanlig personbil med en max totalvikt på 3,5 ton. För att du ska få körkort krävs att du har

1. Ett giltigt körkortstillstånd
2. Fyllt 18 år
3. Genomgått den teoretiska riskutbildningen (riskettan)
4. Genomgått den teoretiska och praktiska riskutbildningen (risktvåan)
5. Genomfört ett godkänt teoretiskt kunskapsprov samt ett godkänt praktiskt kunskapsprov hos Trafikverket

Dessutom gäller att du:

1. Inte har ett körkort som är utfärdat i en annan stat inom EES-området.
2. Är permanent bosatt i Sverige eller har studerat här i minst sex månader

Körkortstillstånd ansöker du enklast hos Transportstyrelsen, där du hittar information om giltighet och priser. Du kan ansöka om alla behörighet som du behöver vid samma tillfälle.

Om B-körkort

Utbildningen består av en teoretisk del och en praktisk del.

Teori

Den teoretiska delen består av övningsfrågor på datorn (elevcentralen) där man går igenom olika moment, och avslutas med ett kunskapsprov hos Trafikverket.
Det teoretiska kunskapsprovet består av 70 frågor varav fem provfrågor som inte räknas med, alltså totalt 65 frågor. För att få godkänt måste du ha minst 52 rätta svar.
Vill du ha extra stöd med teorin av oss? Säg bara till, självklart hjälper vi dig lite extra om det önskas.

Körning

Den praktiska delen består av körlektioner om 50 min, då vi går igenom de olika delarna i kursplanen som fastställts av Transportstyrelsen. Körning i stadstrafik startar vid Kyrktorget 10 i Partille.

Utbildningen avslutas med ett praktiskt kunskapsprov, dvs en uppkörning, hos Trafikverket. Du hittar våra priser här.

När du börjar bli färdig med din utbildning eller om du har bokat in en färdig utbildningsplan så gör du ditt körprov i den bilen som du har övningskört i hos oss. Körprovet bokas in som 2 eller 3 körlektioner beroende på vart du ska köra upp, (1 för transport/uppvärmning till körprovet och 1 under körprovet, och ev 1 för transport tillbaka).
I annat fall betalar du för att låna en bil med dubbelkommando av Trafikverket. Läs mer hos Trafikverket.

Automatväxlad bil

Vill du ta körkort för automatväxlade bilar? Då kör du en av våra automatväxlade VW Golf. Upplägget är detsamma som för körkort till manuellt växlade bilar.
Trenden visar att allt fler satsar på körkort för automat. Fördelarna med automatkörkort är många. Du har mer tid att fokusera på körningen och behöver inte träna på växling och dragläge. Det behövs därför oftast färre körlektioner än för ett körkort för manuellt växlade bilar.
Om du skulle ändra dig och vilja ha körkort för växlade bilar behöver du endast göra ett körprov för manuellt växlad bil. Teorin, riskettan och halkkörning behöver du inte göra om.

Priset för lektioner, teori och körprov är detsamma oavsett om du väljer automatkörkort eller körkort för manuellt växlad bil.